Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zaterdag 15 augustus 2015

Veel plezier, maar ook arbeid!!


De vorige blog is al weer even geleden, maar we hebben het sindsdien ook behoorlijk druk gehad, onder andere met bezoek uit Nederland, schilderen, grasmaaien etc. Ook de installatie van Windows 10 heeft enige vertraging opgeleverd, want na zo'n installatie moet er altijd nog van alles gebeuren om alles weer goed te laten werken. Maar daar gaan we dan...

Vorige week hebben we samen met onze logé's Joop en Mieke veel plezier gehad. Zij stonden 8 dagen op camping Metselaar. Zondagmorgen vertrokken ze weer richting het zuiden.
Maar wat hebben we het leuk gehad samen. We hebben veel gedaan. Uitstapjes van velerlei aard.
Maar ook hebben we samen gewerkt aan een project. De lezers die ons wel en wee regelmatig volgen, weten misschien nog dat we vorig jaar een andere, gebruikte entreetrap gekocht hebben. Een tijdje geleden was ik met het verven daarvan begonnen, nadat Jaap alles met een staalborstel had bewerkt. Door het sterk wisselende weer was het verven nog niet af gekomen, maar de onderkant was bijna af.

 De eerste zaterdag zijn we naar een loppis geweest en zondag genoten we van een dagje Brattfallet, inclusief bosbessen zoeken en worstjes grillen. 
Maandag was het dus tijd voor actie! De mannen gingen aan de gang met het plaatsen van de entreetrap (een loodzwaar ding overigens)!
Maar aan het einde van de dag stond de trap op zijn plek, met de pootjes in beton. Dat moest uiteraard nog een behoorlijk poosje drogen. Alles paste perfect (hetgeen ik al had gedacht toen we de trap kochten :-))  


Zaterdag zijn Joop en Jaap naar het bos geweest om keien te zoeken om onder de trap te leggen, terwijl Mieke en ik de trap schilderden. Zondag heb ik het laatste deel nog gelakt en maandag zijn de stenen op de plek gelegd. Er moeten nog wel meer keien gehaald worden, maar het lijkt echt mooi!


Officiële opening van de trap
Op dinsdag was er weer veiling en dat vonden Joop en Mieke ook erg leuk. Joop heeft een viool gekocht als decoratieobject, maar hij zag toch kans om mij blij te maken met een optreden bij het zwembad. Hier maakte ik in mijn uppie gebruik van, want de anderen vonden het te koud. De temperatuur was wèl 18 graden. Ik vind het heerlijk en heb er al aardig wat keren gebruik van gemaakt.
Joop's serenade
Nog een keer BEDANKT Daan en Liesbeth! Zelf kocht ik een poppenhuis, met meubeltjes en een Husqvarna overlock naaimachine. Vrijwel nieuw in de doos. Zo zie je maar dat je nooit weet waar je mee thuiskomt.;-)

Mieke en ik hebben ook nog aardig werk gehad met het terughalen van de loppisspullen die de afgelopen maand niet verkocht waren. Er was echt nog wel aardig wat over, maar er was ook heel veel weg. Dat bleek wel toen ik de mail met de afrekening kreeg. Wat denk je?? Netto hield ik er ruim 3000 Sek (300 Euro) aan over! Een groot succes, toch?
Alles wat terugkwam, heb ik naar de 2e hands winkel gedaan. Ze kwamen het keurig ophalen, en opgeruimd staat netjes!

Ter ontspanning hebben we ook nog veel gedaan. We zijn woensdag via allerlei mooie weggetjes langs mooie plekjes gereden. Hebben brood gekocht bij een bakkerij in een watermolen in de “middle of nowhere” en hebben daarna gegeten bij Sahlströmsgården in Torsby. '


Gröna Dalen
Gröna Dalen


Ransbysätern
Watermolen Ransbysätern
De molen is nog volop in bedrijf


De eigen electriciteitscentrale bij de molen - 600.000 kWh/jaar
Lunch in Sahlströmsgården
 Na de lunch, die als gebruikelijk voortreffelijk was, zijn we via Rinn, waar we een prachtige badplaats vonden, verder gereden naar Vadmalsstampen, waar vroeger midden in het bos de loden stoffen voor o.a. militaire kleding werd gemaakt in een daarvoor ingerichte watermolen.Badplaats Rinn

Badplaats Rinn

Badplaats Rinn

Badplaats Rinn
Vadmalstampen


's Avonds nog genoten van een prachtig concert, gegeven door 4 jonge meiden, in het prachtige kerkje van Sunnemo. Dit was de kers op de taart van een prachtige dag.

 Ook hebben we nog even gekeken bij de oude industrieomgeving van Munkfors, de Gamla Bruk
Donderdag kregen we bezoek van Willemien en Helena, en konden we ons Engels weer eens uit de mottenballen halen. Helena is net vanuit Amerika naar Zweden geëmigreerd. Maar het ging heel goed met de omschakeling naar het Engels.
Ook die dag was er nog werk aan de winkel. Jaap en Joop hadden heel veel bosbessen gezocht en daarna nog een vrachtje frambozen. Beide soorten zijn er in overvloed dit jaar. Toen moest er weer jam gemaakt worden. 11 potten deze keer.


Vrijdag zijn we naar Karlstad geweest. Terwijl de mannen keken naar o.a. gereedschap en ander technisch vernuft, besteedden wij de tijd bij een leuke Second-Hand. En weer vonden we allebei wat leuke dingen. Daarna lekker gegeten in de stad op een terras, en wat gewinkeld.

 


 
Niet zo heel lang, want we moesten weer op tijd terug zijn om naar een concert in Munkfors te gaan. Het kamerorkest La Ponte uit Berlijn ( rond 35 personen) trad op in de kerk.
 

 Wat was dat geweldig! Een heel gevarieerd programma met werken van o.a. Bach en Haydn en met tal van solisten. In de verschillende stukken waren solo's voor piano, viool, cello, hobo, en trompet. Maar ook een zanger en een zangeres traden op als solist.
We hebben allemaal de handen roodgloeiend geklapt na afloop! Super genieten, zoiets!!

Zaterdag na onze werkzaamheden waren we op ons terras neergestreken met een ijsje en terwijl we daar zaten, kwamen Immie en Tonny onverwachts langs. Wij waren van plan te grillen en we hadden genoeg voor iedereen. Hoe meer zielen........Ook de avond voor Joop en Mieke kwamen, deden we wat leuks. Met 7 man zouden we gaan “fikkie stoken”en worstjes grillen. Maar ook koffie en taart hadden we bij ons. Eerst wilden we naar Stor-En, maar die plek was bezet. Maar op weg erheen zagen we een supergrote mannetjes eland met een heel groot gewei. Zo'n grote eland hadden Jaap en ik nog nooit gezien. Prachtig. Wij hadden geen mogelijkheid te fotograferen, maar Erik wel.

 Toen naar het Lakenemeer gereden en daar alles geïnstalleerd. De avond was prachtig, windstil en een mooie zonsondergang, en volle maan. En fijne mensen om ons heen!
 


  


Maar er was meer. Nadat Joop en Mieke vertrokken waren op zondagmorgen, moest er ook nog even wat gewerkt worden. Mijn goal was: de entreetrap afmaken. Jaap ging gras maaien, want dat groeit enorm. Aan het eind van de dag hadden we heel veel gedaan en duidelijk was dat we de komende dagen niet stil zouden zitten. Met dat mooie weer moet je je kansen waarnemen en de noodzakelijke schilderswerkzaamheden verrichten. Daar begon Jaap maandag mee. Ik lapte bijna alle ramen, en we hebben nogal wat glas. Het schildersvirus van Jaap besmette mij ook een beetje. Ik heb een bankje weer opgeknapt. Woensdag in de middag snel onszelf opknappen om naar Sunne te gaan waar we, samen met Immie en Tonnie voor een etentje waren uitgenodigd door onze wederzijdse vrienden Ann-Christin en Bosse. Ann-Christin had heerlijk gekookt en het was gezellig met z'n zessen. We gingen niet zo laat weer terug, want....we zouden logé's krijgen. Afiena en Bert deze keer. Net toen we in Munkfors aankwamen, draaiden zij voor ons de weg op :-)
We hadden nog een paar gezellige uurtjes en kletsten bij.
De volgende dag deden we het rustig aan.

Afiena maakte een mooie armband van rendierleer en tindraad op bestelling (van Liesbeth) en ook de mannen knutselden wat. In de loop van de middag gingen we naar Stor-En om daar pannenkoeken te bakken. We genoten van het mooie weer, het uitzicht en....van de pannenkoeken. Later lekker koffie met wat lekkers na. Heerlijk!

 Vrijdag vertrokken Afiena en Bert weer richting Nederland. Ook hun vakantie liep ten einde.
De rest van de dag hebben we niet zoveel meer gedaan. We waren best wel moe!

Zo, het mag weer duidelijk zijn, het was weer genieten deze periode!

Tot de volgende blog,
Truus

1 opmerking:

  1. Volgens mij hebben jullie het net zo druk gehad als ons. Hoop binnenkort weer eens even te komen buurten en jullie mooie trap te bewonderen. Wat is hij mooi geworden!
    Groetjes Nel.

    BeantwoordenVerwijderen