Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

vrijdag 16 oktober 2015

Nog steeds prachtig ….en druk!

Wat genieten we hier van de prachtige herfst en het prachtige weer. Sinds de blog van 2 weken geleden is de natuur nòg kleurrijker geworden. Ook is het voortdurend droog, praktisch windstil en zonnig. 
 


Deze week hebben we in een “gestolen” uurtje tussen alle drukte nog heerlijk even in de zon gelegen. En dat half oktober. We hebben hier ook al eens de eerste sneeuw gehad op 18 oktober! Wel hebben we al nachtvorst gehad een paar dagen. Tot nu was er nog wel steeds bloei in de tuin, maar dat is nu over. De volgende fase staat voor de deur. En dat lees je ook bijvoorbeeld in de kranten. Al sinds een maand, of zelfs nog wat langer, zie je advertenties van restaurants die je uitnodigen om alvast Julbord ( je weet ondertussen waarschijnlijk wel dat dat het traditionele eten is voor de kerst en de aanloop naar de kerst) te bestellen. Toen de eerste advertenties verschenen liepen we hier nog rond in een hemdje :-) Dit is wel te vergelijken met de pepernoten die in Nederland al in de winkel liggen als de scholen net na de grote vakantie weer begonnen zijn. Geen wonder dat de tijd snel gaat en de jaargetijden zich aaneen rijgen!

Vorige blog schreef ik al dat we het erg druk hebben.
We zijn erg actief met de “scholing” van de vluchtelingen en asielzoekers. Ineke en Jantsje en ik zijn al een mooi eind op weg om de mensen wat bij te brengen in taal en cultuur. Ook komt er geleidelijk aan meer structuur. Er komen steeds meer mensen, Zweden, die ook mee willen helpen en dat is heel fijn! Verschillenden zijn ook leraar en dat is helemaal top! Ook is Jonas, onze koordirigent, graag bereid om in zijn vrije tijd een koortje te starten met de migranten. Ook zal Per zijn steentje bijdragen als therapeut van intuïtief schilderen. Het “sneeuwbaleffect”wordt zo langzamerhand zichtbaar.
Wij zijn ook druk met lobbyen, informatieavonden en vergaderen. Op deze manier ontmoet je ook steeds meer mensen. Zo leuk!

Jaap is degene die in de toekomst computerles gaat geven. Maar eerst moeten er computers komen.
Er staan wel 2 computers in het lokaal maar dat is ongeveer vanuit het stenen tijdperk (XP).
De aanschaf is natuurlijk erg duur, en daarom hangen we overal “hengeltjes in de vijver” om gebruikte computers te krijgen met in ieder geval Windows 7.
Jaap zal bedrijven in Munkfors benaderen om te zien of zij nog iets hebben staan. Of misschien willen ze iets doen in de vorm van sponsoring. We zien wel of dat lukken gaat.
Wat ik heel erg grappig vind, is dat ik de laatste weken op vrijdagavond roep: “Hè, lekker weekend!” Dat geeft aan dat de weken goed gevuld zijn.

Zondag kregen we bezoek van Anders en Mette! Zij waren een 2 dagen in Göteborg geweest en ze bedachten dat een keer een andere weg naar Falun nemen, wel leuk zou zijn. Via Munkfors was het zelfs niet veel om. Ik zal nog even kort schrijven wie zij zijn. Met hen hebben we al 2 reizen naar Tenerife gemaakt zonder dat we het van elkaar wisten, maar elkaar daar of op het vliegveld ontmoetten. . Wat we nu wel weten is, dat we in november weer samen op Tenerife zullen zijn. Hierover hebben we contact gehad en het is dus niet per ongeluk zo ontstaan. Het bezoek was supergezellig en het “klikt”ook heel goed tussen ons.

Vrijdagavond hadden we met ons koor een concert in het kader van de Internationale Muziekweek, in Ruth's Café. We hadden hier niet erg lang voor kunnen oefenen, want dit was vrij plots opgekomen. Maar het ging heel goed en de reacties van het publiek (vrij veel voor onze begrippen hier) was lovend.  Dit was ook mede te danken aan Ineke die ons begeleidde op dwarsfluit. Zij had járen niet gespeeld, maar door een toeval kwam dit zo bij elkaar en dat was zo leuk! Ze speelde ook nog een solostuk, eigenlijk alles zonder voorbereiding en op een geleende fluit! Ook Jonas en Tobias brachten mooie muziek ten gehore. Er waren ook verschillende van onze "leerlingen" gekomen, heel erg leuk!

                                
Thuis genoten we nog na samen met Jan, Ria, Daan en Liesbeth.
Het was een prachtige avond. Ik had nog zoveel adrenaline in het lijf toen we naar bed gingen, dat ik pas na 3 uur de slaap kon vatten :-)
  
Ik geloof dat dit het voor nu wel even is :-)

Graag tot de volgende blog!

Groetjes Truus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten