Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

maandag 24 oktober 2016

Buiten en binnen.....

Onze blog begint deze keer op 2 oktober. Al weer een tijdje terug dus.
 Het weer is sindsdien behoorlijk veranderd. Liepen we begin van de maand nog in T-shirt buiten, nu is het echt wel fijn dat we een winterjas aanhebben.
Maar de natuur laat zich nog steeds zien met hartverwarmende kleuren!

Op 2 oktober waren we van plan om een concert te bezoeken in Ekshärad. En aangezien het mooi weer was, besloten we eerst te picknicken. We vroegen Alganesh (onze "bonusdochter" uit Eritrea) of ze zin had om mee te gaan. En dat had ze!

We gingen picknicken bij Stor En, altijd een heerlijke plek voor buitenactiviteiten. Daar aangekomen zagen we de camper staan van Hans-Jürgen, een Duitse kennis. Terwijl wij heerlijk smikkelden, kwam hij ons gezelschap houden (hij had net zijn eten op :-)). We genoten allemaal en Alganesh in het bijzonder! Heerlijk om te zien!
Daarna was het tijd om naar Ekshärad te gaan. Via een mooie route kwamen we bij de prachtige kerk aan. Deze  komt nog later een keer aan de orde. We zaten vooraan en konden alles perfect zien.
En wat we te zien, en te horen kregen was prachtig.


De Hebbe Sisters en Duo Sentire, een zeer begaafde familie bestaande uit 3 zussen (zang en dans) een moeder (weergaloos op de piano) en een vader (prachtig op de cello).
Wat was het genieten van muziek  o.a.uit de fifty's en klassiek. Ze brachten ook “Gabriëlla's Song”uit “As it is in Heaven”. Nou de tranen gutsten me uit de ogen, zo mooi! En ook het Värmlands volkslied heb ik nog nooit zo mooi horen vertolken.
Wij zijn zo enthousiast geworden, dat we nu kaarten geboekt hebben voor hun kerstconcert op 8 december in Karlstad.

Uit de kerk gekomen, doen we nog een rondje op het heel bijzondere kerkhof, met de prachtige smeedijzeren kruisen en de tingelende hartjes.Daarna gaan er via een andere route huiswaarts en we horen Alganesh nog enige malen:”I'm so lucky” zeggen, alhoewel ze al prima Zweeds spreekt :-)
Op 6 oktober organiseerde het Rode Kruis een modeshow voor hun inbrengwinkel, waar de kleding getoond werd die ze voor een krats verkopen. Het geheel werd ondersteund met Afghaanse muziek.
Van de show zelf heb ik geen foto's, aangezien ik naar het zwembad was vertrokken. Altijd veel te doen hè.


De dag erop had Jaap de informatiedag voor de computercursus die hij ondertussen is opgestart.
Heel veel werk en tijd heeft hij in dit project gestoken, maar dat is niet voor niets, want de animo van “onze” leerlingen is groot. Alle drie groepen zijn vol. Dus iedere vrijdag is Jaap de hele dag busy!

Erik, nog ontzettend bedankt voor de sponsoring!


 


 Rond half oktober ben ik bezig geweest met het bakken van knijpertjes. Dit zijn hele dunne wafeltjes die van oudsher gebakken worden in Noord-Oost Nederland en zelfs in Noord-Duitsland.

Dit bakken gebeurt zo tegen het eind van het jaar. Vele FB vrienden vonden dat ik er wel erg vroeg bij was, maar ons maakt het niet uit. Ze waren heerlijk! En mijn net aangeschafte ijzer is goedgekeurd!

Vorige week hebben we nieuwe stoelen gekocht voor in de kamer. Twee zwarte fauteuils in ongeveer hetzelfde model als de bruine stoelen die er stonden, maar wat hoger van model en iets ruimtelijker. Tevens heerlijke voetenbankjes erbij gekocht. Gemak dient de mens!
Oud
Nieuw
Oud en Nieuw
 Zondag nog een mooi herfsttochtje in de buurt gemaakt en mos geplukt. 

's Middags kregen we bezoek van Samina en Umer met hun dochtertje Anaya. Voor haar had ik een mooie poppenwagen (roze) op de kop getikt en daar was ze erg blij mee. Dit was eigenlijk een kerstcadeau, maar in de Islam word geen kerst gevierd. Dus waarom wachten?


Zaterdag waren we op excursie met een bus vol deelnemers van onze “'school”. De tocht ging naar: Ekshärad voor het bezoek aan 2 kerken. Eén nagebouwd volgens de bouwwijze van de vroege middeleeuwen, de Sankt Annakapell, ter nagedachtenis aan de pelgrimgangers die naar Trondheim (Noorwegen) reisden. Daarna bezochten we de grote kerk gebouwd in 1686-1688.


  Daarna gingen we naar het Finnskogscentrum in Lekvattnet om een indruk te geven over het leven van de Finse emigranten die rond 1600 naar Zweden kwamen. (We waren daar begin augustus met Daan en Liesbeth). Daar verzorgde ik voor iedereen warme dranken, chocolaatjes en appels. Dat viel in de smaak!


Vervolgens naar een "rökstuga", een huis van het type dat door de Finnen werd gebouwd en bewoond. De naam rökstuga was niet voor niets, want de rook van het brandende vuur trok via het plafond naar buiten. Een beetje ongezond leek ons dat wel. Ook hier kregen we uitleg en een ieder luisterde geïnteresseerd.
Tot slot zouden we Tossebergsklätten bezoeken. Dit is de hoogste berg van Värmland, en van hieruit heb je een prachtig uitzicht over het Fryken(meer). Maar dit onderdeel hebben we overgeslagen, want ondertussen was het beginnen te regenen met een beetje natte sneeuw vermengd. Het uitzicht zou minimaal zijn, dus dit onderdeel hebben we geskipt. Tussen Sunne en Munkfors sneeuwde het echt. Ja,ja de winter komt in zicht!
Na  ca. 160 km waren we met veel opgedane indrukken weer in Munkfors terug.

Zondag kregen we bezoek voor de lunch. Het waren Mette en Anders die vanuit Göteborg weer naar huis in Falun gingen. Dan ligt Munkfors leuk op de route voor een langere stop. Net zoals we bij hun een langere stop hebben als we van Sundsvall naar Munkfors gaan. Prima geregeld en erg gezellig!

Verder hebben we genoten van een feestje bij Jantsje en Paul en hebben we de nodige aanloop gehad.
Ook komende weken zal dat wel aanhouden, want er zijn weer veel Nederlanders in de buurt :-)

Tot de volgende keer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten