Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

woensdag 5 april 2017

Genieten van:”Van Allerlei.....”Waren de foto's op de vorige blog hoofdzakelijk  gemaakt in een winters decor, deze blog draagt meer een voorjaarskarakter.
Wat hebben we al mooi weer gehad, lekker warm en veel zon. Daardoor was heerlijk om er even op uit te gaan. Zeker nadat ik een paar daagjes in de lappenmand had gezeten. De laatste zondag in maart besloten we richting Storfors te gaan. Uitgangspunt was om een leuk tripje te combineren met een bezoek aan een familie uit Afghanistan, die daar onlangs naar Storfors verhuisd was. Zij woonden  hier in Munkfors in het hotel. Maar dit onderkomen voor asielzoekers is in de 3e week maart gesloten. De mensen die er woonden zijn her en der in Zweden herplaatst. Dit om kosten te drukken voor Migrationsverket (de Zweedse COA).
Een deel is uiteindelijk wel blij met de herplaatsing, maar aanvankelijk was de stemming heel erg in mineur. Iedereen wilde in Munkfors blijven, maar helaas zijn hier ook geen appartementjes te huur.
Maar goed, op naar Storfors dus! Het weer was al prachtig toen we van huis gingen, maar werd allengs nog mooier. Het werd maar liefst19 graden ! De eerste 30 km van onze rit hebben we niet één tegenligger gehad. Heel druk op de weg, of niet dan :-)) Daarvan werden we zo gestrest dat we op een mooi plekje van koffie en rust genoten.

In Filipstad eerst nog even de betrekkelijk nieuwe Dollarstore bezocht. Dit is een keten met Action-achtige winkels. Je komt er latijd wel iets van je gading tegen!
Daarna verder. Bij het idyllische sluisje van Asphyttan wat gelopen, gegeten en foto's gemaakt.


Toen door naar Storfors. Wat was het leuk om te zien dat de familie zo trots was op hun nieuwe onderkomen, een flatje. Wij werden gastvrij ontvangen en hebben o.a. thee gedronken. Na een hele poos gepraat te hebben, was het tijd om weer te gaan. We hebben afgesproken dat we in juli samen gaan picknicken.

 Op de terugweg zagen we bij Nykroppa een bord: "Zilvermijn". Wij dachten dat dat wel leuk kon zijn.
 

Na 3 km op een baggerweg, kwamen we bij een pad dat behoorlijk bedekt was met ijs. Het leek ons niet geschikt dat te gaan belopen. Dus weer terug. Het behoeft geen betoog dat de auto gelijk bij thuiskomst een wasbeurt nodig had.
Even verderop zagen we een bord: Hennickehammars Herrgård. Misschien wel leuk om even te kijken....en dat was het. Het is een luxe hotel/restaurant/conferentiecentrum. Wij gaan daar zeker nog eens heen om zeer sfeervol te eten. Nu hebben we alleen rondgekeken en plaatjes geschoten.

  


 Bij Filipstad werden we toch wel hongerig. We kwamen terecht bij een Aziatisch restaurant. Had ik het net over luxe, dat was hier ver te zoeken. Een zo bedroefde aankleding hadden we nog zelden gezien, en we zijn wel wat gewend hier! Maar het eten was prima. En ook de dag was heel erg geslaagd.
 

 
Ook geslaagd waren de kaneelbullar die Fatima en ik bakten. Fatima had ze nog nooit gemaakt en daarom besloten we dat gezellig bij ons te doen. Ook als onderdeel van de inburgering :-)
Het was heel gezellig.
 

Wij zijn ook al 2x bij Fatima en haar gezin wezen eten en wat daar allemaal op tafel komt aan lekkernijen! 
De Syrische keuken past mij wel heel goed moet ik zeggen.
 Het zoontje is helemaal idolaat van Spiderman en van Jaap. Heel leuk om die 2 samen te zien.

Zaterdag ben ik alleen naar Samina en Umer geweest en heb daar ook heerlijk gegeten en met de kleine Anaya gespeeld. Jaap was niet mee, want die was door mij aangestoken met de grieperigheid.
Maar hij kreeg de doggybag :-)

Eerder op de dag, 1 april, vierden we in Munkfors-centrum Glädjensdag (blijde dag) en zongen we met een gelegenheidskoor een 6-tal liedjes. Met begeleiding van een accordeon en 2 gitaren.
Het was gezellig druk en veel mensen genoten ook van de taart en de koffie die werd aangeboden door de kommun. Verder waren er nog tal van activiteiten in het dorp. Leuk initiatief, nu al een paar jaar achtereen. 


Nog even terugkomen op de verhuizing van de mensen die ruim 1,5 jaar in het hotel woonden.
Twee ervan, Maryam en Nasour uit Iran, kwamen de dag voordat ze naar Åre (Jämtland en ca 600 km ten noorden van Munkfors) zouden vertrekken, bij ons eten. Als afscheid. Toevallig op Nasours verjaardag. Ook dit was heel leuk. We hebben foto's bekeken van elkaar en Maryam heeft zelfs nog haar getuigschrift gehaald,van de computercursus die Jaap gaf. Daar was ze erg mee in haar nopjes.

 Zondagavond samen met Jan, Ria en Philia naar “Boer zoekt vrouw” gekeken. Onder het genot van een lekker hapje en drankje konden we lekker commentaar geven. Super leuk!


Nu staan we aan de vooravond van ons vertrek naar Nederland. Daar hebben we ook weer zin aan!
We hebben weer genoten, en willen dat graag in Nederland even voortzetten. Dat er nog een operatie staat te gebeuren..... Tja, het kan niet altijd feest zijn!

Terwijl ik deze laatste regel schrijf, is de lucht inktzwart en hagelt het! April doet wat hij wil!

Groetjes Truus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten