Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

donderdag 18 januari 2018

Wintertijd!
 In de laatste blog die we publiceerden, schreef ik over de aanloop naar Sinterklaas. Dat ligt alweer ver achter ons. Wat is er in tussentijd gebeurd?
Zoals ik toen al schreef, vierden we Sinterklaas Bij Jasper Malin en Alde. Wij waren er een hele week en het was een week vol gezelligheid en activiteiten. De rit naar het noorden was iets minder geslaagd, want de weersomstandigheden, met name in het 2e gedeelte van de reis, waren niet fijn.
Sneeuw, maar ook regen en temperaturen.om het vriespunt. Geen fijne combinatie dus. Maar na een rit van 9 uur, konden we gelijk aan tafel. Heerlijk!

Wat ook heerlijk was, dat we nu konden blijven slapen, hetgeen in het appartement niet kon.
Alde maakte de logeerkamer nog extra gezellig met veel knuffels, boekjes en poppendekentjes. De schat!

's Morgens hadden we het rijk alleen, want Malin en Jasper gingen naar het werk en Alde naar de förskola. Wij haalden haar donderdag uit school, samen met Malin. Heel leuk om te zien. Buiten hoorden we haar al roepen: "Nu kommer de!" (3x). Ze heeft ons alles laten zien. Ze gaat heel graag naar school. Onlangs zei ze tegen Jasper en Malin: "Ik houd van mijn werk!". Bij navraag bleek de school haar werk te zijn. Super toch?

We brachten ook een bezoek aan Sundsvall.De stad was volledig in kersttooi, zo mooi!


 

Die avond gingen we ook uit eten in een fijn Italiaans restaurant. Daar vierden we alvast Jaap's 70e verjaardag. Even een aantal dagen te vroeg, maar de pret was er niet minder om. Het eten was heerlijk en het cadeau wat Jaap van de kinderen kreeg, viel in zeer goede aarde! Hij kreeg een 14 daagse treinkaart voor de Inlandsbanan. Een spoorlijn die vanuit Värmland 1500 km naar Gällivare ( Noord-Zweden) loopt. Dit stond al jaren op ons wensenlijstje, en nu gaat het in juni gebeuren. We hebben al een paar overnachtingen geboekt, want deze reis is geweldig populair!

 


De dag erop, zaterdag 2 december, vierden we Sinterklaas. 's Morgens eerst pepernoten gebakken, samen met Alde. Daarna was het knutseltijd! We vermaakten ons prima, Alde, Malin en ik. 


 


 


 


 


  
Maar ook de pakjesavond was een succes. Weer heel veel pakjes! Wat fijn dat Sint en Piet tijd vrij konden maken om naar het hoge noorden af te reizen!! Bekijk het filmpje maar eens om te zien hoe enthousiast een Zweedse peuter over Sinterklaas kan zijn:


Maandagmorgen was het weer tijd om te vertrekken. Dit keer was de rit met stralend mooi vriezend weer! Dan is het echt niet vervelend om zo'n lange rit te maken.
Zonsopgang bij het Holmsjö 


 


En als toegift een paar elanden langs de kant van de weg
 


Het is ook altijd weer heerlijk thuis te komen. Maar er waren verschillende klussen te doen. En dan was er ook nog Jaap z'n verjaardag. We hadden die dag open huis en dat was heel gezellig. Ieder kwam op de tijd die het beste schikte. Ik had smörgåstårta gemaakt en ook gewone taarten en van het buffet kon ieder naar hartelust nemen. Een geslaagde dag vonden Jaap en ik.

Toen was het alweer de aanloop naar Kerst. De buitenverlichting had Jaap al aangebracht voor we naar Sundvall gingen. Toen was het nog zacht weer.
 

Binnen was ook alles allang in kerstsfeer, dus tijd voor wat hobbyzaken. Jaap bezig met foto's, films monteren, stamboomonderzoek en digitaliseren van muziek en ik met handwerken. 's Avonds genoten we van heerlijke kerstfilms op Netflix. Ook zongen we met het koor ook een paar keer.


Met Kerst kwamen de kinderen bij ons. Echt fijn om elkaar al zo snel weer te zien. Het weer was niet echt fijn met Kerst. Temperaturen om het vriespunt. Dan weer vorst, dan weer neerslag in de vorm van regen en natte sneeuw, en dan weer dooi. Dat was al enige tijd zo. Steeds erg glad. Zo ook op eerste Kerstdag. Op weg naar ons toe, gleden Jasper, Malin en Alde met de auto in een greppel, waar ze niet meer op eigen kracht uitkwamen. Een bergingsauto hielp ze weer op weg en 2 uurtjes later dan gepland, kwamen ze veilig bij ons aan. We hebben verder niet veel ondernomen, want het was te glad en Alde was wat koortsig. Maar ondanks dat was het heel gezellig met o.a. gourmetten en spelletjes.

 Oud en Nieuw vierden Jaap en ik lekker met z'n tweetjes. We keken naar Youp en vermaakten ons prima verder.
We hebben hier steeds wel een laagje sneeuw gehad de laatste weken. Maar nu is het een dikke laag van ca. 50 cm geworden. Dit is in ongeveer 36 uur gevallen. Ook stond er dinsdag een stormachtige wind, dat maakte het aanzien wel tot een “Barre winter” alhoewel de temperaturen varieerden tussen 0 en een paar graden onder nul.
Maar met de snöslunga (sneeuwblazer) is het redelijk snel aan de kant. Maar.... dan moet ie het niet af laten weten. En dat gebeurde wel! De drijfriem was er af gelopen en Jaap kon het redelijk snel maken. Wel zag hij dat er een rafel aan de riem zat. Deze zou binnen afzienbare tijd vervangen moeten worden. Maar dat dat al binnen 10 minuten zou zijn......:(
Gelijk een nieuw snaar besteld en deze zal er vrij snel zijn. Tot dan maar met de hand. Jammer maar het is niet anders.

We hopen dat het weer even een gezellig stukje leesvoer was.

Tot een volgend keertje!

Truus
Geen opmerkingen:

Een reactie posten