Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zaterdag 15 december 2018

Van Pepernoot tot Pepparkaka!
Deze tijd van het jaar...altijd weer een tijd vol activiteiten, festiviteiten en de daarbij behorende eterij. Ook voor Jaap, want zijn gesteldheid is weer helemaal op orde☺
Ook dit jaar vertrokken we weer, voor een weekje, naar het noorden om samen met Jasper, Malin en Alde o.a. Sinterklaas te vieren. Toch altijd weer een hele rit van ruim 500 km in de winter, want je weet niet wat de weergoden in petto hebben. Deze keer troffen we het. Het was vorstig, maar de weg was schoon. De temperaturen onderweg varieerden van -4 tot – 15,5 en het kon wisselen van het ene moment op het andere
.

 Al tegen 4 uur in de middag kwamen we aan. In het laatste uurtje ging de schemering over in het donker.
Het was weer heerlijk om elkaar weer te zien en al gauw genoten we van een heerlijke hartige taart die Malin gemaakt had. We speelden met Alde en opa las voor.
 
Toen we de dag erop meegingen om Alde uit school te halen, kregen we van de juf te horen dat ze al uitgebreid over opa en oma had gepraat. 

  

 
Op de vrijdag hoefde Alde niet naar school en ze ging met ons een dagje op stap, naar Härnösand naar een technisch museum speciaal voor kinderen. Erg leuk! De fantastische glijbaan was wel favoriet, maar ook de rest was leuk. We hebben niet eens alles gezien. We gaan vast nog wel een keertje
Bijschrift toevoegen
 

Weer thuis was er fika met pepernoten die meegenomen waren door vrienden van ons uit Nederland. De vraag was toen wel of Sinterklaas nog zou komen met strooigoed en pakjes.....
In ieder geval was er wel een Piet in Zweden die een paar keer Alde's laarsje had gevuld, dus de weg was bekend!
En ja hoor...... zaterdag werd er op de deur gebonsd! Alde schrok zich een hoedje en vloog naar Jasper. Maar toen er ineens strooigoed lag, ging ze er enthousiast in. Er stonden ook pakjes op de stoep! Maar was nu weer zo knullig was..... opa was er weer net niet getuige van. Hij was hout gaan halen....!!!

 
We hadden een prachtige middag/avond! Net als de rest van de dagen trouwens. 

Ik had thuis, voor ons vertrek een pepernoten arretjescake gemaakt, die ik mee zou nemen... maar vergat dat. Dan nog maar een nieuwe maken. Het was heerlijk en we hebben er dagen van genoten! (Een klein stukje is genoeg, want het is nogal machtig).

Ook hebben we nog even "fika" in de buitenlucht gehad. 's Morgen heerlijk warme koffie met watr erbij gedronken bij een picknickplaats met gratis hout voor een houtvuurtje!We zouden dinsdag of woensdag teruggaan. Het werd woensdag, want dinsdag werd er voor onderweg behoorlijk veel sneeuw voorspeld. Op de woensdag was het prachtig weer, wel met heel veel laagstaande zon. Mooi, maar erg veel last van verblinding. Ook van ijsvorming op de weg, gedurende een groot deel van de reis. Maar het verliep allemaal prima.

Een dag na thuiskomst begon het te sneeuwen en onze omgeving veranderde in een sprookjeslandschap. Ook nu een week later ligt er nog steeds sneeuw, maar niet meer zo feeëriek. De temperaturen zijn in de loop van deze week ook behoorlijk gedaald, van net onder 0 tot -10 vandaag.


Ook is dit de tijd van het jaar, waarin veel te doen is.
Kerstmarkten (de eerste hier in de buurt was al begin november...Veel te vroeg naar mijn smaak) Maar nu vooral Kerstconcerten en voorstellingen.
Zaterdag gingen we naar een voorstelling van plaatselijke muzikanten, zangeressen en een entertainer. Het programma heette: “Jul i Stôga” hetgeen "Kerst in de blokhut" betekent.
Het was een programma met traditionele kerstliedjes en vertellingen. In een uitgebreide pauze konden we ons tegoed doen aan vörtbröd med Julskinka.( een donker brood met een moutbestanddeel voor het maken van bier, roggemeel en kruiden bijv. kummel en anijs met daarop kerstham en zoete mosterd) Het was heerlijk! Na de pauze ging het programma nog even swingend door en toen we naar huis gingen sneeuwde het licht.
Hoe leuk kun je het hebben! Zondag zijn we samen met onze buren Lennart en Laila naar Lovisebergs Herrgard geweest om de verjaardagen van Jaap en Laila te vieren. Hier hebben we ook weer volop "gefikad" met koffie en heerlijk baksel in een sfeervolle omgeving.Woensdag gingen we samen met Ernst en Marja naar Sunne waar we na een gezellige Thaise maaltijd genoten van een voorstelling van “Wermlands Opera” uit Karlstad.
De voorstelling was in een prachtige zaal in de bibliotheek van Sunne.
Het programma heette “Jul Kök” en het was een quizconcert.
Het speelde zich daadwerkelijk af in in een keuken(decor)  en er werden pepparkakor gebakken en bonbons gemaakt tijdens de voorstelling! Mooie muziek van 4 muzikanten, ook in kokskledij en zang van de kok en kokkin. Prachtige professionele stemmen!
De voorstelling werd gelardeerd met quizvragen. Het was werkelijk ontzettend leuk!
Zeer voldaan reden we terug naar Munkfors (wij werden gereden door Ernst ;-))

Gisteren vierdeJaap zijn verjaardag met een stukje taart en  smörgåstårta en leuk en gezellig bezoek van zowel Zweedse als Nederlandse vrienden. Dus ook daar geen klagen haha! Daarvoor gisteren  nog een koorrepetitie gehad, want 2e kerstdag zingen we in de kerk in Munkfors.

Ook zondag nog krijgen we nog eters. Dus....van verveling geen sprake!

Hej då,
Truus


Geen opmerkingen:

Een reactie posten