Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

maandag 23 december 2019

Drie maanden in een notendop - De laatste blog 2019!

Dit jaar hebben we niet veel blogs gepubliceerd. We vinden het ook vervelend om in herhalingen te vallen. Na 10 jaar hier wonen, hebben we de meeste gebruiken en gewoonten wel behandeld. Evenals ons doen en laten hier. Maar dat neemt niet weg dat we toch van ons willen laten horen/zien.
We krijgen ook nog regelmatig vraag naar onze blog.
Dus hier is dan de laatste van dit jaar. Deze blog bestrijkt de periode oktober/december.
Half oktober kwamen Jasper, Malin en Alde een dagje. Het is zo heerlijk dat ze véél dichter in de buurt wonen en op één dag heen en terug kunnen. Toch nog wel een rit van 400 km op 1 dag, maar het is goed te doen.In de middag gingen we naar  de Torfolk Gård, een ecologische boerderij, want daar was een marktje van dichtbij geproduceerde  ecologische producten. Ook was er een kinderactiviteit: het maken van een pompoen voor Halloween. Daar hebben Alde en oma zich op gestort en het resultaat was zeer bevredigend!

 


Op een dag toen het even droog was, want het was en is, erg regenachtig, maakten we een wandeling naar de waterval, die op dat moment zeer groots was.  Het was een mooi rondje Gamla Bruket (De Oude Fabriek) en zelfs de zon brak nog even door! De zon hebben we de afgelopen maanden niet veel gezien, helaas!

  

 

Als de winter voor de deur staat, moet je ook weer banden wisselen. Dat hoefde Jaap bij de Kia niet zelf te doen. We moesten nieuwe spijkerbanden hebben. Die bestel je online en dan kun je ze bij een garage in Munkfors laten bezorgen. Zij monteren dan de banden. Hier in Munkfors was keuze uit 1 werkplaats. Het woord garage is teveel eer! Jaap maakte een paar foto’s die een indruk geven van deze Stiefbeen-achtige omgeving. Hahaha!

De receptie


Koffiehoekje voor de klanten

Showroom

Opknappertje
 Als we geen bezoek hadden of andere afspraken hadden, was het tijd voor hobby’s. Jaap heeft dozen vol Lego van zolder gehaald en heeft alles gesorteerd. Hij wil nu van alles weer opbouwen (de voorbeelden zijn er allemaal nog). Ondertussen is er een burcht en een stadsmuur klaar! Alde en opa genieten ervan!

Ondertussen was ik erg bezig met handwerken voor de kerstmarkt begin december. Driekantige sjaals, dekens, mutsen, haarbanden en nog veel meer! Leuk om te doen ook! Tussendoor maakte ik voor de afwisseling drie Jan van Haasteren puzzels. Ook een erg gezellige bezigheid 😀


 

 Ik gaf al aan dat er heel veel regen is gevallen dit najaar. Dit bleef niet zonder gevolgen!  Op 20 november om even voor zeven ’s avonds spoelde een stuk van de Mossängsvägen weg. Ongeveer een km bij ons vandaan richting centrum is er een gat ontstaan van 50 meter lengte en een diepte van 10-15 meter. Net voor het tijdstip dat dit gebeurde, was ons bezoek over dat stuk weg gekomen. Al met al schade aan één auto van een man die precies erover reed toen het gebeurde. Geen persoonlijke ongelukken, gelukkig! Gevolg is wel dat de weg nu nog steeds niet gebruikt kan worden, hetgeen betekent dat we zo'n 18 km moeten omrijden als we naar het dorp willen. Dit kan nog zeker een maand duren, als het niet meer is. Dit vraagt logistieke planning, dat mag duidelijk zijn!Een paar dagen na dit gebeuren reden we naar Falun om op Alde te passen. Jasper en Malin gingen een weekendje naar Stockholm. Eerst gingen we in Falun bij onze vrienden Anders en Mette eten. We hadden elkaar al een tijd niet gezien. Zij wonen vlakbij Jasper, zo grappig!
Bij Jasper en Malin was al veel Sinterklaas gevoel. Alde vindt Sinterklaas ook erg leuk en ze volgde het Sinterklaasjournaal dan ook op de voet. s'Avonds zongen we allemaal en de volgende morgen….. hadden we allemaal een chocoladeletter in de schoen!
Samen met Alde gingen we deze dagen naar de Chinees, we bakten pepernoten, we bouwden een peperkoek huisje en gingen naar de speeltuin. Zo superleuk!


 Op de zondag spraken we met Mette en Anders af bij de groeve in Falun om daar gezellig koffie te drinken ( fika) en taart te eten. Wat was dat leuk! Alde was weg van Anders😄. Op maandagmorgen gingen we weer richting Munkfors. En we willen zeker vaker oppassen.


Een week later vierden we hier Sinterklaas met pakjes, banketstaaf, chocolademelk en pepernoten. Alde verdeelde de pakjes. Zij kon de namen al lezen op de cadeautjes! Het was een top avondje!


 
De volgende dag was het de 1e advent en genoten we met z’n vijven van een heerlijke fika bij Lovisebergs Herrgård. Alde posteerde zich in de deftige stoel, maar die kiepte om. Grote schrik zonder nare gevolgen. 
 Toen namen we afscheid van elkaar en gingen ieder een kant op. Wij naar Munkfors, waar ik moest zingen bij het winkelcentrum. Dit ter ere van skyltsöndag *). Op de 1e advent zijn de winkels open met extra feestelijkheden.
*) Skyltsöndag = etalage zondag😀.Winter is het niet echt, maar een “touch of winter” hebben we wel gehad.Het leverde ook weer prachtige plaatjes op. Maar ook gladheid, hetgeen mij een gat in het hoofd opleverde door een val. Gelukkig verder geen schade aan lijf en leden.


Nog een verandering. De piano is de deur uit! Ik heb hem weggegeven. Ik speelde nooit meer omdat ik eigenlijk niet vooruit kwam. Dus we gaan in de kamer het een en ander veranderen.

 De kerstmarkt die ik al even noemde was een succes. Deze werd door een paar dames, waaronder ik, georganiseerd. Het was even de vraag of het aan zou slaan. Dat deed het, dus volgend jaar weer! Het weer werkte niet echt mee. Niet wit, maar ….regen!
Ik heb leuk verkocht. Handwerk, maar ook de eigengebakken koekjes gingen vlot van de hand. Tijdens de kerstmarkt had ik ook nog een optreden met mijn koor.


 
Nog een paar culinaire zaken: Ik bakte onlangs kibbeling. Erg goed gelukt. Ik kan menig visboer hiermee naar de kroon steken! (Gebakken vis en kibbeling kun je hier niet kopen).
Een kerststol wel bij Lidl, maar die zijn al in september/ oktober gebakken. Niet echt je dat. Daarom maar zelf gebakken. De poedersuiker ontbreekt nog op de stol. Dat komt met kerst, maar het brood in de vorm smaakte geweldig!

 


Lieve lezer, wens jou en de jouwen een buitengewoon leuke kerst toe en een subliem 2020!

Tot in het nieuwe jaar!

Truus en Jaap6 opmerkingen:

 1. Jaap, dat je naar zo’n garage durft te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Och, het ging alleen maar om het monteren van de banden en ze waren het dichtst in de buurt.Het gewone onderhoud laat ik wel door de dealer doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om je verhaal te lezen. Goede wensen voor het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om een update te lezen. Stiekem vind ik het wel fijn dat er nu even geen sneeuw ligt. Wel saai en donker, maar in elk geval minder valpartijen.
  God jul en het allerbeste gewenst voor 2020!
  Elisabeth (ik krijg mijn oude naam niet uit het profiel...nou ja, je weet wie ik ben haha!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. As reported by Stanford Medical, It's really the ONLY reason this country's women get to live 10 years more and weigh on average 42 pounds less than we do.

  (And by the way, it has NOTHING to do with genetics or some secret-exercise and EVERYTHING around "how" they eat.)

  BTW, I said "HOW", and not "WHAT"...

  CLICK on this link to uncover if this brief questionnaire can help you release your real weight loss possibilities

  BeantwoordenVerwijderen